Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wołowina szpikowana marchewką"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, dokładnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Polej oliwą. Obficie oprósz solą, pieprzem, suszonymi ziołami i płatkami chili. Z mięsa uformuj zgrabną pieczeń, obwiąż ją bawełnianą nitką. Włóż na 2–3 godziny do lodówki.
Marchewki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Wołowinę wyjmij z lodówki. Ostrym nożem o długim, cienkim ostrzu zrób nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj marchewkę. Bulion połącz z winem. Mięso przełóż do brytfanki. Podlej połową bulionu z winem. Brytfankę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz 10 minut.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze ok. 90 minut. Od czasu do czasu podlewaj mięso pozostałym bulionem z winem. Gotową pieczeń podawaj na gorąco, z dodatkiem jasnego sosu.Źródło: Tina