Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wyborny strudel gruszkowo-jabłkowy"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 358
Składniki
20 dkg mąki przesiej na stolnicę lub blat. Dodaj sól oraz cukier puder, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie. Wbij jajko, wlej wodę oraz sok z cytryny. Szybko zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na ok. 30 minut.
Rodzynki zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min a następnie osącz. Jabłka i gruszki umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój na cieniutkie plasterki lub kostkę i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj cukier, rodzynki oraz cynamon, dobrze wymieszaj.
Na posypanej mąką stolnicy lub blacie połóż ciasto i rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Idealne ciasto na strudel powinno być bardzo cienkie i niemal przezroczyste.
Ciasto posmaruj połową roztopionego masła, posyp bułką tartą i rozłóż owocowe nadzienie. Końce ciasta załóż do środka, tak żeby lekko zachodziły na nadzienie i zwiń formując strudel. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Piecz 30-40 min w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu lekko przestudź, wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut. Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie