Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane papryki z ryżem"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 214
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 47
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3304
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 214
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 47
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3304
Składniki
Ryż wsyp na posolony wrzątek, zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Papryki umyj, zetnij wierzchy, usuń środki z pestkami. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i rozmaryn opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso.
Dołóż marchewkę oraz por. Wymieszaj z koncentratem i posiekanymi ziołami. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 minut. Dolej 400 ml wody, ponownie zagotuj.
Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą. Strąki papryki napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Posyp żółtym serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz ok. 25 minut w temp. 200°C. Ew. udekoruj bazylią.Źródło: Naj