Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka na sposób pasterski"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 692
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13309
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 535
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 692
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13309
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 535
Składniki
Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż środki. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Wyjmij, osusz. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Czosnek obierz, posiekaj. Pory oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Zioła posiekaj. Trochę możesz zostawić do dekoracji.
Piure ziemniaczane utrzyj z masłem i śmietaną. Wymieszaj z czosnkiem oraz porami. Wkrusz bryndzę. Przypraw solą i pieprzem. Wydrążone cukinie napełnij farszem. Ułóż w formie posmarowanej tłuszczem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 st. Ew. udekoruj ziołami.Źródło: Tina