Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kalafiorem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 117
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2790
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 215
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 906
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 117
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2790
Składniki
Kalafiora umyj, podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę wraz z mlekiem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj cukier oraz sól. Włóż kalafiorowe różyczki, gotuj na średnim ogniu ok. 7 min. Następnie odcedź i wystudź.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Ser mozzarella pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj mięso i smaż 7-10 min, cały czas mieszając. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem.
Do śmietany dodaj jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Tortownicę lub żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie rozłóż mięso i przykryj połową sera. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i rozłóż kalafiorowe róży czki lekko je wciskając. Wierzch przykryj pozostałym serem. Piecz 20-30 min w temperaturze 180°C.
60 minut. Porcja: 350 kilokalorii
W taki sam sposób możesz też przygotować zapiekankę z brokułów.Źródło: Świat i Ludzie