Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zielona fantazja"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
Składniki
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ucierania, dodawaj do piany po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę wraz z proszkiem, skórkę z limonki oraz kilka kropli barwnika i delikatnie wymieszaj łyżką. .Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka.
Wodę wymieszaj z wódką, cukrem i sokiem z limonki. Tak przygotowanym ponczem nasącz biszkopt. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec dodając cukier puder. Dodaj lekko ciepłą rozpuszczoną żelatynę oraz barwnik i szybko zmiksuj.
ubitej śmietany rozsmaruj na biszkopcie. Pozostałą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzchu tworząc rozetki. Ciasto wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie