Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaki z szynką i papryką gotowane w kminkowej zalewie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 145
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 145
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Składniki
55 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj prawie na miękko w osolonej wodzie z kminkiem. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Czosnek i cebulę obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Zrumień cebulę na rozgrzanej oliwie, pod koniec dodaj czosnek.
Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. tak samo pokrój szynkę. Dołóż do cebuli z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, podsmaż i zestaw z ognia.
Ziemniaki poprzekrawaj wzdłuż i wydrąż łyżeczką. Wydrążony miąższ wymieszaj z kwaśną śmietaną i dodaj do podsmażonego farszu.
Ziemniaki napełnij farszem (z „górką”) i posyp tartym serem.
Ziemniaki ułóż na natłuszczonej blasze i piecz w temperaturze 190°C około 20 min.Źródło: Kobieta i życie