Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze babeczki z dekoracją w kształcie choinki. Cieszą zarówno smakiem jak i wyglądem.
Na zielony koktajl zawsze jest dobra pora. Porą zimową możemy dodawać owoce s...
Odsłon: 436
Składniki
Jajka z cukrem i solą miksuję do białości. Następnie dodaję olej chwilę miksuję i wlewam powoli mleko. Miksując na wolnych obrotach dodaję sok cytrynowy. Miksuję do uzyskania puszystej masy. Do puszystej masy przesiewam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i matchą (robię to w 3 etapach). Miksując na wolnych obrotach dokładnie mieszam mąkę z jajeczną masą. Przygotowane foremki wyłożone papilotkami napełniam do 3/4 wysokości i piekę w piekarniku nagrzanym do 175°C około 25-30 minut.
Gorące wyjmuję z foremek i studzę na kratce kuchennej.
Wykonanie kremu do dekoracji: W rondelku mieszam cukier, pektynę, kwasek cytrynowy. Dodaję wodę i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aby syrop się nie przypalił. Gdy syrop osiągnie temperaturę 114 - 115° C, w dzieży robota planetarnego końcówką rózga zaczynam ubijać białka z solą i cream of tartar. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 - 122 °C cienką strużką wolno wlewam go do sztywno ubitych białek, nie przerywając ubijania.
Po dodaniu całego syropu ubijam jeszcze 2 -3 minuty, do uzyskania sztywnego kremu białkowego.
Ostudzone babeczki posypuję cukrem pudrem. Krem barwię na zielono. Umieszczam w worku z założoną tylką i formuję choineczki. Choineczki ozdabiam cukrowymi perełkami tak, by przypominały wiszące bombki.
Na koniec babeczki posypuję srebrnym pyłkiem, który wygląda jak skrzący śnieg.
Przepisy Desery
Desery
Babka drożdżowa z rodzynkami
Desery
Biszkopt z musem jabłkowym kremem i galaretkami
Desery
Błyskawiczna babka na oleju
Desery
Babka piernikowa
Babka drożdżowa z rodzynkami
Klasyczne, delikatne ciasto drożdżowe o cytrynowym aromacie, z dużą ilością r...
Odsłon: 107
Biszkopt z musem jabłkowym kremem i galaretkami
Moja dzisiejsze ciasto może wydać się pracochłonne, ale zapewniam Was jest ba...
Odsłon: 356