Do góry

Desery Przepis na:

Zupka bananowa z czereśniami

Zupka bananowa z czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Zupka bananowa z czereśniami"

Składniki

  • 30 dag czereśni
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 200 ml nektaru czereśniowego
  • 7
  • 5 dag cukru
  • 3 banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml mleka
  • 1/2 op. kremu waniliowego 3ciasteczka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czereśnie opłucz, osącz na sicie, pozbaw ogonków oraz pestek. Skrobię wymieszaj starannie z odrobiną nektaru owocowego. Resztę nektaru wlej do rondelka, zagotuj razem z cukrem.

  2. Do rondla z nektarem wrzuć przygotowane czereśnie, gotuj około 5 minut. Dodaj rozprowadzoną w odrobinie nektaru skrobię. Wymieszaj starannie, gotuj razem jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, wystudź.

  3. Dwa banany umyj starannie, obierz ze skórki, rozdrobnij. Umieść w misce, skrop sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj mleko oraz wsypuj krem waniliowy.

  4. Powstałą zupę bananową schłodź, a następnie rozlej do talerzy lub miseczek. Obłóż plasterkami ostatniego obranego banana. Każdą porcję zupy polej czereśniowym kompotem. Podawaj na deser z maślanymi ciasteczkami.

  5. Czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 3,90 zł.

  6. Ciasteczkowe zoo możesz przygotować sama. 24 dag mąki posiekaj z 14 dag zimnego masła. Dodaj 6 dag cukru oraz 2 żółtka. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, schładzaj 30 min. Ciasto rozwałkuj cienko. Foremkami w kształcie zwierzątek wytnij ciastka. Piecz 10- -12 min w 180 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń