Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupka bananowa z czereśniami"
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 176
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2843
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13206
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 176
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2843
Składniki
Czereśnie opłucz, osącz na sicie, pozbaw ogonków oraz pestek. Skrobię wymieszaj starannie z odrobiną nektaru owocowego. Resztę nektaru wlej do rondelka, zagotuj razem z cukrem.
Do rondla z nektarem wrzuć przygotowane czereśnie, gotuj około 5 minut. Dodaj rozprowadzoną w odrobinie nektaru skrobię. Wymieszaj starannie, gotuj razem jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, wystudź.
Dwa banany umyj starannie, obierz ze skórki, rozdrobnij. Umieść w misce, skrop sokiem z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj mleko oraz wsypuj krem waniliowy.
Powstałą zupę bananową schłodź, a następnie rozlej do talerzy lub miseczek. Obłóż plasterkami ostatniego obranego banana. Każdą porcję zupy polej czereśniowym kompotem. Podawaj na deser z maślanymi ciasteczkami.
Czas ok. 25 min; porcja – 230 kcal, cena 3,90 zł.
Ciasteczkowe zoo możesz przygotować sama. 24 dag mąki posiekaj z 14 dag zimnego masła. Dodaj 6 dag cukru oraz 2 żółtka. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, schładzaj 30 min. Ciasto rozwałkuj cienko. Foremkami w kształcie zwierzątek wytnij ciastka. Piecz 10- -12 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety