Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żurek św. Placyda z wędliną i białym serem"
Składniki
Pokrój w drobne słupki boczek, kiełbasę, jarzyny oraz ogórek konserwowy. Podsmaż w garnku kolejno boczek, dorzuć kiełbasę, cebulę, marchewkę, seler.
Na końcu dodaj pieczarki w półplasterkach oraz ogórek konserwowy. Całość zalej wywarem.
Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw roztartym w dłoniach majerankiem i gotuj ok. 20 minut. Dolej żurek (dobrze wymieszaj go z osiadłą na dnie mąką). Gotuj zupę jeszcze ok. 15 minut. Dodaj śmietanę.
Wcześniej zahartuj ją w osobnym naczyniu, dolewając trochę zupy i dokładnie mieszając, co zapobiegnie jej zwarzeniu się. Dopraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
Pokrój biały ser w drobną kostkę i ułóż na dnie talerzy. Zalej gorącym żurkiem, posyp świeżo startym chrzanem i drobno posiekaną natką pietruszki.Źródło: Olivia