Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
Zaczyn przed wyrośnięciem.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą i kminkiem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Chleb w przekroju. Udanego wypieku!!!