Do góry

Dodatki Przepis na:

Boczek Sous Vide

Boczek Sous Vide

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 296

Dodano:

Odsłon: 2838

Prosty w wykonaniu boczek tym razem parzony metodą sous vide

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczek Sous Vide

Przygotowanie

  1. Boczek tniemy na kawałki pasujące wymiarem do osłonek poliamidowych lub barierowych. Docinamy tak aby wchodził dość ciasno. Następnie nacinamy skórę w kratkę, dzięki czemu będzie lepiej się peklował od tej strony. Boczek solimy na sucho. Nacieramy mieszanka soli z peklosolą i dodajemy przyprawy. Boczek stawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni. Codziennie go przewracamy w powstałej zalewie.

  2. Po tym czasie przygotowujemy osłonkę, zawiązujemy jej jeden koniec lub zaciskamy klipsem. Wkładamy boczek do osłonki wsypujemy łyżeczkę żelatyny i dolewamy troszkę wody, aby wypełniła puste miejsca z powietrzem. Można włożyć do środka trawkę żubrową. Zaciskamy drugi koniec lub zawiązujemy.

  3. Wkładamy przygotowany boczek do naczynia w którym będziemy parzyć go metodą sous vide. Czas parzenia 7 godzin w temp. 65 stopni. Po tym czasie wieszamy go w chłodnym miejscu i następnie po ostygnięciu najlepiej jest powiesić w lodówce.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń