Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne kawałki boczku, uwędzone sposobem domowym, w garnku. Boczek uwędzony na zrębkach olcha/brzoza, można wędzić na samych zrębkach z olchy.
pojemnik do peklowania, nóż, garnek do wędzenia, zrębki wędzarnicze
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 213
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1093
Polecam.
Odsłon: 1081
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 213
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1093
Polecam.
Odsłon: 1081
Składniki
W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone, zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował. Codziennie boczki przekładamy w pojemniku. Po okresie peklowania kawałki boczku płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami i wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędlina przygotowywana do uwędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.
Wędzenie: Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Studzenie: Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu, boczki wkładamy do lodówki.
Smacznego !!!