Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy z kością, wędzony. Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/brzoza.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 824
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 824
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Peklowanie 3 dni według tabeli peklowania. Proporcje peklosoli i cukru do solanki podane są w dwóch tabelach : wersja słona i wersja mniej słona.
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka.
Zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin w chłodnym przewiewnym miejscu. Do wędzenia w garnku wędliny muszą być dłużej osuszone.
Osuszone boczki osznurowujemy jak na zdjęciu, skórą do środka, ja umieściłam kilka korków od wina żeby skóry się nie dotykały.
Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.
Po dwugodzinnym wędzeniu przesznurowuję kawałki boczku tak żeby były osznurowane skórą na wierzch i ponownie wędzę 2 godziny. Dno w garnku wymieniam na nowe zrębki i folię.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.