Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy z kością, wędzony. Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/brzoza.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4198
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1226
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1338
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4198
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1226
Składniki
Peklowanie 3 dni według tabeli peklowania. Proporcje peklosoli i cukru do solanki podane są w dwóch tabelach : wersja słona i wersja mniej słona.
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka.
Zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin w chłodnym przewiewnym miejscu. Do wędzenia w garnku wędliny muszą być dłużej osuszone.
Osuszone boczki osznurowujemy jak na zdjęciu, skórą do środka, ja umieściłam kilka korków od wina żeby skóry się nie dotykały.
Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.
Po dwugodzinnym wędzeniu przesznurowuję kawałki boczku tak żeby były osznurowane skórą na wierzch i ponownie wędzę 2 godziny. Dno w garnku wymieniam na nowe zrębki i folię.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.