Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy z kością, wędzony. Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/brzoza.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2233
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118339
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8470
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3131
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2233
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1581
Składniki
Peklowanie 3 dni według tabeli peklowania. Proporcje peklosoli i cukru do solanki podane są w dwóch tabelach : wersja słona i wersja mniej słona.
Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka.
Zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin w chłodnym przewiewnym miejscu. Do wędzenia w garnku wędliny muszą być dłużej osuszone.
Osuszone boczki osznurowujemy jak na zdjęciu, skórą do środka, ja umieściłam kilka korków od wina żeby skóry się nie dotykały.
Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.
Po dwugodzinnym wędzeniu przesznurowuję kawałki boczku tak żeby były osznurowane skórą na wierzch i ponownie wędzę 2 godziny. Dno w garnku wymieniam na nowe zrębki i folię.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.