Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Dokładny opis wędzenia w garnku opisałam w artykule na moim profilu.
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 167
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1416
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4304
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 167
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1416
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4304
Składniki
Wykonanie 1 litra solanki, peklowanie: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Zimną solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie: Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Wędzenie: Po czasie osuszania wędzimy w garnku na zrębkach olcha/buk 50-50%.
Wędzimy w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.
Efekt po 2 godzinach wędzenia. Zapewniam, w mieszkaniu nic nie czuć wędzeniem.
Uwędzone kawałki boczku.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Jeżeli boczki wiszą na kiju i się studzą, wtedy lekko czujemy zapach wędzonki, ale tylko wtedy.
Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.