Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułeczki miodowe

Bułeczki miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 14135

Dodano:

Odsłon: 3034

Smaczne i syte bułeczki z miodem:)

Składniki

  • Mąka pszenna 500 g
  • mleko 1 szklanka
  • miód 4-5 łyżek
  • sól płaska łyżeczka
  • drożdze 30 g
  • do nasmarowania : jajko + łyżka mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki miodowe

Przygotowanie

  1. Przesiać mąkę do miski,zrobić w niej zagłębienie i wlać do niego drożdże rozpuszczone w małej ilości ciepłego mleka.Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut by drożdże zaczęły "pracować".
    Następnie dodać pozostałe mleko,miód,sól i wyrobić gładkie ciasto.Wyrabiać je dość silnie póki ciasto nie będzie się kleić do rąk.
    Wyrobione ciasto odstawić na ok 15-20 min w ciepłe miejsce a po tym czasie kształtować bułeczki.Ilość zależy jak duże bułeczki chcemy zrobić,u mnie wyszło 7 średnich.
    Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Roztrzepać jajko z łyżką mleka i posmarować bułki.
    Piec w temp 220 st ok 20-30 min do złotobrązowego zabarwienia skórki,smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 maja 2014 aaasikkk - bardzo się cieszę:)Miło mi,że dzielisz się swoimi spostrzeżeniami:)Pozdrawiam serdecznie:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 17 maja 2014 Dziś bułki miały kolejna reaktywację! Chcica naszła mnie bladym świtem i już o 6:30 rano zerwałam się z łóżka (a dziś akurat sobota...), aby zaczynić bułki. Efekt - orgia smaku na śniadanie :) Cały czas trzymam się wersji z ciemnym, rzepakowym miodem - naprawdę fajny posmaczek daje. Tym razem piekłam dokładnie 18 minut i bułeczki wyszły w sam raz. Wiem że się powtarzam, ale nie mogę się powstrzymać: naprawdę świetny przepis, dzięki!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 15 marca 2014 Właśnie zrobiłam, bułeczki studzą się na kratce (7 szt.). Jeszcze nie próbowałam, ale zapach podczas pieczenia był obłędny. Mam tylko wątpliwości co do temperatury i czasu pieczenia. Piekarnik miałam nastawiony na 220C zgodnie z instrukcją (góra-dół bez termoobiegu), ale wyjęłam po 15 min bo bułeczki już po tym czasie były mocno zbrązowiałe i aż nadto przypieczone. Nie wyobrażam sobie trzymania ich w piekarniku 20-30 min... Pytanko: czy robiłaś nacięcie nożem przed napuszaniem czy tuż przed włożeniem do piekarnika? Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 25 czerwca 2013 Fantastycznie wyglądają, takie rumiane i pięknie wyrośnięte :) palce lizać :))) Niebawem je zrobię

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 czerwca 2013 Dawno już nie było na Smakerze fajnych bułeczek , Twoje zapowiadają się bosko więc zabieram do szybkiego wykonania :)) pozdrawiam cieplutko.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń