Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadchodzą święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok, Karnawał-będzie w naszych domach dużo imprez i gości. Będziemy sporo gotować i powinniśmy doskonale przygotować się do tego najpiękniejszego okresu w całym roku. Będzie nam znacznie łatwiej, jeśli zgromadzimy trochę wcześniej ulubione przyprawy, ulepimy i zamrozimy uszka do barszczu, pierogi wigilijne i przygotujemy domowej roboty bulion, który przyda się nam jako baza do wszelkich zup, sosów. Wiadomo- domowe najlepsze!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22505
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14794
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4587
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44004
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 594
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 598
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22505
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14794
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4587
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44004
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 594
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 598
Składniki
Do garnka 5 l wrzucamy umyte mięso wieprzowe i kurczaka, z którego wykrawamy piersi ( użyjemy je do zrobienia innej potrawy). Dokładamy umyte, obrane i pokrojone warzywa. Cebulę wrzucamy w łupinie, da bulionowi piękny kolor i smak. Dokładamy przyprawy, prócz soli, którą dodamy po zagotowaniu wywaru. Zalewamy całe dobro w garnku wodą. Potrzebowałyśmy prawie 3 l wody. Włączamy ogień.
Doprowadzamy bulion do wrzenia, solimy go, zmniejszamy ogień maksymalnie. Bulion ma tylko mrugać. Gotujemy go odkrytego, aby jak najwięcej płynu zredukować. Potrzebna nam jest sama kwintesencja, czyli bulion w czystej postaci, bardzo esencjonalny. Będziemy go używać jako bazę do różnych potraw. Bulion gotujemy 4 godziny. Następnie odcedzamy go i studzimy. Zimny bulion przelewamy do odpowiednich pojemników, w których będziemy go przechowywać w zamrażarce. My użyłyśmy plastikowe pudełka o pojemności 250 ml. Wyszło nam 2 l bulionu. Z mięsa i warzyw użytych do zrobienia bulionu zrobimy pasztet z żurawiną, który również można zamrozić.
Bulion domowej roboty oddzielony od mięsa i warzyw możemy przechowywać w zamrażarce do pół roku. Z mięsa i warzyw można zrobić poza pasztetem uszka z mięsem, pierogi, paszteciki drożdżowe czy krokiety. Możliwości wykorzystania resztek z bulionu jest wiele.