Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb pokrzywowy z karobem i czarnuszką

chleb pokrzywowy z karobem i czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2715

Dodano:

Odsłon: 6485

Przepyszny i uzależniający chleb pokrzywowy z dodatkiem karobu i czarnuszki. Samo zdrowie!

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej chlebowej /typ 1100/ 150 g mąki pszennej tortowej 160 ml pokrzywy suszonej /rozdrobnionej/
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chleb pokrzywowy z karobem i czarnuszką

Przygotowanie

  1. Wczesnym wieczorem

    Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól i cukier, karob, rozczyn, wodę i pokrzywę. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką, nakrywam pokrywką. Odstawiam na nocny spoczynek.

  2. Skoroświt /dnia następnego/

    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Naczynie żaroodporne nakryte pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza.

    Po około godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego naczynia. Posypuję czarnuszką. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 15 minut bez przykrycia.

    Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń