Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i uzależniający chleb pokrzywowy z dodatkiem karobu i czarnuszki. Samo zdrowie!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35696
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1206
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35696
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1206
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
        
        
                Składniki
Wczesnym wieczorem Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól i cukier, karob, rozczyn, wodę i pokrzywę. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką, nakrywam pokrywką. Odstawiam na nocny spoczynek.
Skoroświt /dnia następnego/ Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne nakryte pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza. Po około godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego naczynia. Posypuję czarnuszką. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 15 minut bez przykrycia. Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy.