Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb pszenny razowy z orzechami włoskimi

chleb pszenny razowy z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 168

dobry dodatek do serów

Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista - 500 g
  • ciepła woda - 300 g
  • drożdże świeże - 25 g
  • miód gryczany - 2 łyżki
  • orzechy włoskie - 80 g
  • roztopione masło - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
chleb pszenny razowy z orzechami włoskimi

Przygotowanie

  1. Z pół szklanki wody, drożdży, 2-3 łyżek mąki i miodu zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.

  2. Do dużej miski wsypać resztę mąki, sól, wlać wodę, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie około 15 minut, robotem 8-10 minut). Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

  3. Orzechy z grubsza posiekać.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Dodać orzechy, zagnieść, uformować okrągły bochenek.
    Sporą miskę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej uformowany bochenek, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

  4. Do zimnego piekarnika włożyć garnek ceramiczny lub żeliwny albo naczynie żaroodporne z pokrywką, nagrzać do temperatury 240 stopni.

  5. Nagrzany garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto (razem z papierem do pieczenia), przykryć pokrywką i natychmiast wsadzić do piekarnika. Piec 40 minut.

  6. Upieczony chleb wyciągnąć z garnka. Studzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń