Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Można je ugotować, podać w formie purée albo upiec. Jak zrobić chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania? To naprawdę nic trudnego. Warto wypróbować przepis i taką przekąską zastąpić niezdrowe frytki.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6939
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5225
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2298
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6939
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5225
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2298
Składniki
Nie obieraj ziemniaków ze skórki. Umyj je dokładnie i wyszoruj, aby pozbyć się ziemi i brudów.
Przekrój ziemniaki na pół, a następnie te połówki jeszcze na pół, aby powstały „łódeczki". Usuń ewentualne skazy w ziemniakach.
Wyjmij blachę do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Na blachę wylej tylko odrobinę oleju i rozsmaruj pędzelkiem. Włóż blachę do piekarnika.
W tym czasie do głębokiej miski włóż ziemniaki i polej je odrobiną oleju. Posyp równomiernie rozmarynem i przemieszaj całość (najlepiej dłonią) do połączenia.
Tak przygotowane ziemniaki przesyp na rozgrzaną blachę piekarnika. Ułóż je równo i piecz przez 20 minut. Po tym czasie przewróć je łopatką i piecz kolejne 20 minut. Smacznego!