Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4798
Dodano: 22.11.2016
Odsłon: 49607
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Marchew, seler i pietruszkę – korzenie – umyłam i obrałam ze skórki.
Por oczyściłam, zdejmując wierzchnie liście i odcinając ciemno zieloną część i dokładnie opłukałam z piasku.
Ząbki czosnku obrałam z łusek i pokroiłam w plasterki.
Nać pietruszki, selera i koperku opłukałam i otrząsnęłam dokładnie z wody.
Marchewkę, por, czosnek oraz korzeń pietruszki i selera pokroiłam w plasterki.
Plastry warzyw, wszystkie natki oraz ostrą papryczkę rozmieściłam na sitach suszarki do warzyw i grzybów.
Wszystkie warzywa wysuszyłam, co jakiś czas zamieniając miejscami sita suszarki, żeby składniki suszyły się równomiernie.
Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich, jakie są na wyposażeniu piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy przez kilka godzin – aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C, a drzwiczki lekko uchylone.
Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyłam do naczynia mojego speedcooka i zmieliłam (obroty 10, czas około 10 s.), ale można je sukcesywnie umieszczać w pojemniku blendera, a nawet w młynku do kawy. Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie – ja tym razem uzyskałam proszek, ale można również pozostawić przyprawę w nieco większych kawałkach – tak, jak lubicie.
Uzyskany proszek wsypałam do szczelnego pojemnika – słoika z klamrą. Nie powinna się do środka przedostawać wilgoć, wówczas domowa przyprawa typu Vegeta będzie miała przynajmniej kilkumiesięczną trwałość.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat i rozmaitych innych potraw. Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników. Spróbujecie?
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

kuchmariola63 29 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
Brawo, takich ludzi chwalę. Pozdrawiam :)20 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 29 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
O jakie chemikalia w vegecie wam chodzi? o sól? Ona konserwuje i stosowana z umiarem nie jest trócizną! Zresztą w przepisie jest 6 łyżek soli wiec poco tyle zachodu? Odpowiedzi: 1 ▼12 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Czmamba nikt Ci nie przystawia pistoletu do głowy i każe robić. Robiłam, aby mój syn miał zdrowe jedzenie, poza tym w latach 80 XX wieku nie było tak wielu warzyw jak dziś - warzywa się pokazały, ale nawyk i cudowny smak pozostał.A czy ty myślisz, że te warzywa takie zdrowe? Zdrowe warzywa nie kosztują kilka złotych, a kilkanaście (jak nie więcej). Pozdrawiam wszystkie Panie, którym sprawia frajdę takie przygotowanie przetworków na zimę. Różnistych.26 Kto głosował? | Odpowiedz

hajduczek-naturalnie 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Cóż, Czmamba. Mój wpis to propozycja dla pracowitych, ambitnych i ciekawych efektu. I oczywiście - dla mających na to wszystko czas. Przecież nikogo nie przymuszam do wykonania, a jedynie zachęcam, żeby zamiast stosować kupną przyprawę pełną chemii - zrobić własną. Na pewno zdrowszą... :)22 Kto głosował? | Odpowiedz

czmamba 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Wszystko rozumiem ale po co???? Dlaczego sobie robić tyle zachodu w pie....u się by to suszyć (tracić witaminy) mielić i przechowywać.... Warzyw jest tak wiele, że nie trzeba takich "cudaków" stosować. Ja nie widzę w tym nic ciekawego a zwłaszcza zdrowego!!!!16 Kto głosował? | Odpowiedz

gochna55 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Znam ten przepis - ja ścierałam na grubych oczkach i suszyłam w piecyku lub w woreczkach z gazy. Od lat nie używam "kostek"- sama sobie robię np. gotuję młode warzywka ( w sezonie) i wywar mrożę w woreczkach na lód,(warzywny) a jak dodam kurczaka to mam kostkę rosołową. Polecam.21 Kto głosował? | Odpowiedz

hajduczek-naturalnie 22 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Babciaaneczka, dziękuję za poradę. Ja również wykorzystuję łodyżki koperku na rozmaite spasoby, a dodanie ich tutaj miało być również sugestią pewnej dowolności składników. Bo do suchej przyprawy warto dodać wszystko to, co aromatyczne, co lubimy i uważamy, że będzie pasowało. Pozdrawiam :)13 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 22 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Dzięki za dokładny przepis, trochę pracochłonny, ale warto zrobić.A tak na marginesie, ja wykorzystuję łodyżki z koperku w ten sposób, że po umyciu i wysuszeniu zamrażam je i dodaję do gotowania ziemniaków,nawet przez całą zimę. Po odcedzeniu ziemniaków, wyrzucam łodyżki. Pozdrawiam :)28 Kto głosował? | Odpowiedz