Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo udana próba zastąpienia vegety, warzywka i ziarenek smaku, aromatyczna, ale bez zbędnych dodatków - glutaminianu sodu i konserwantów (wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i obraniu).
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 64
Składniki
Marchew, seler i pietruszkę – korzenie – umyłam i obrałam ze skórki.
Por oczyściłam, zdejmując wierzchnie liście i odcinając ciemno zieloną część i dokładnie opłukałam z piasku.
Ząbki czosnku obrałam z łusek i pokroiłam w plasterki.
Nać pietruszki, selera i koperku opłukałam i otrząsnęłam dokładnie z wody.
Marchewkę, por, czosnek oraz korzeń pietruszki i selera pokroiłam w plasterki.
Plastry warzyw, wszystkie natki oraz ostrą papryczkę rozmieściłam na sitach suszarki do warzyw i grzybów.
Wszystkie warzywa wysuszyłam, co jakiś czas zamieniając miejscami sita suszarki, żeby składniki suszyły się równomiernie.
Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich, jakie są na wyposażeniu piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy przez kilka godzin – aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C, a drzwiczki lekko uchylone.
Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyłam do naczynia mojego speedcooka i zmieliłam (obroty 10, czas około 10 s.), ale można je sukcesywnie umieszczać w pojemniku blendera, a nawet w młynku do kawy. Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie – ja tym razem uzyskałam proszek, ale można również pozostawić przyprawę w nieco większych kawałkach – tak, jak lubicie.
Uzyskany proszek wsypałam do szczelnego pojemnika – słoika z klamrą. Nie powinna się do środka przedostawać wilgoć, wówczas domowa przyprawa typu Vegeta będzie miała przynajmniej kilkumiesięczną trwałość.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat i rozmaitych innych potraw. Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników. Spróbujecie?