Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo udana próba zastąpienia vegety, warzywka i ziarenek smaku, aromatyczna, ale bez zbędnych dodatków - glutaminianu sodu i konserwantów (wszystkie składniki ważę po oczyszczeniu i obraniu).
Sycylijski deser - rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Prz...
Odsłon: 10512
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37718
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10501
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 1009
Cukinia to niezwykle uniwersale warzywo, które posiada szerokie zastosowanie...
Odsłon: 37718
Ten boloński kociołek to miska pełna pysznej wołowiny, delikatnego makaronu i...
Odsłon: 10501
Polecam pyszne , szybkie danie. Połączenie ryżu z warzywami do tego podsmażon...
Odsłon: 1009
Składniki
Marchew, seler i pietruszkę – korzenie – umyłam i obrałam ze skórki.
Por oczyściłam, zdejmując wierzchnie liście i odcinając ciemno zieloną część i dokładnie opłukałam z piasku.
Ząbki czosnku obrałam z łusek i pokroiłam w plasterki.
Nać pietruszki, selera i koperku opłukałam i otrząsnęłam dokładnie z wody.
Marchewkę, por, czosnek oraz korzeń pietruszki i selera pokroiłam w plasterki.
Plastry warzyw, wszystkie natki oraz ostrą papryczkę rozmieściłam na sitach suszarki do warzyw i grzybów.
Wszystkie warzywa wysuszyłam, co jakiś czas zamieniając miejscami sita suszarki, żeby składniki suszyły się równomiernie.
Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich, jakie są na wyposażeniu piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy przez kilka godzin – aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C, a drzwiczki lekko uchylone.
Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyłam do naczynia mojego speedcooka i zmieliłam (obroty 10, czas około 10 s.), ale można je sukcesywnie umieszczać w pojemniku blendera, a nawet w młynku do kawy. Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie – ja tym razem uzyskałam proszek, ale można również pozostawić przyprawę w nieco większych kawałkach – tak, jak lubicie.
Uzyskany proszek wsypałam do szczelnego pojemnika – słoika z klamrą. Nie powinna się do środka przedostawać wilgoć, wówczas domowa przyprawa typu Vegeta będzie miała przynajmniej kilkumiesięczną trwałość.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat i rozmaitych innych potraw. Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników. Spróbujecie?
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowy majonez
Dodatki
Pieczona kalarepa
Dodatki
Dip czosnkowy
Dodatki
Sos pieczarkowy
Domowy majonez
Polecam przepis na smaczny domowy majonez bez konserwantów, który wykonamy w...
Odsłon: 192
Pieczona kalarepa
Pieczona kalarepa to idealna propozycja na drugie śniadanie. Jest niskokalory...
Odsłon: 134