Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy własnej roboty, gęsty, bez ulepszaczy, gotowy w pięć minut. Można przyprawić go na wiele sposobów, według własnych upodobań kulinarnych. Jest łatwiejszy do wykonania niż nam się wydaje.
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 77
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 640
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 77
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 640
Składniki
Sposób wykonania: Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 3/4l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, ocet oraz wybrane dodatki. Majonez bez dodatków będzie kremowy i delikatny, w sam raz do sałatek. Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje. Majonez gotowy !
Wszystkie składniki majonezu przed połączeniem muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej majonez może się zwarzyć. Olej lejemy powoli, małymi porcjami. Szklanka oleju czasami nie wystarczy, bo np. jajko było dosyć duże, lub użyliśmy dużo dodatków. Nie bać się, dolać więcej oleju. Majonez musi być aksamitny i gęsty. Jeśli chcemy mieć majonez ekstra dodajmy różne przyprawy według uznania, inicjatywa należy do Nas!