Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec to naturalny zwierzęcy tłuszcz, jest dużo zdrowszy niż wszystkie margaryny do smarowania chleba !!! Ja smaruję tylko nim, margaryn nie kupuję już od kilku lat. Polecam ten przepis ! :)
rondelek lub patelnia, ostry nóż, deska do krojenia, słoik, gęste sitko ( stalowe ), drewniana łyżka
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 571
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 263
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 120
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 99
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12990
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 571
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 263
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 120
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 99
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 12990
Składniki
Słoninę mielimy w maszynce do mielenia na dużych oczkach ( można też drobno pokroić nożem ). Wkładamy do rondla lub patelni najlepiej z kamienną powłoką , wtedy nic nam się nie będzie przypalać. Słoninę topimy na najmniejszym ogniu przez około 1 godzinę , do momentu, aż przestanie się pienić, puszczać bąbelki powietrza. Pamiętajmy, aby od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką , zwłaszcza na początku.
Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy, aby smalec lekko przestygł. Ciepły smalec przecedzamy przez metalowe gęste sitko do słoiczka lub kamionkowego garnuszka ( o pojemności około 0,5 l ). Skwarków nie wyrzucajmy, możemy je użyć w kuchni np. do pierogów ruskich. Gdy nasz smalec będzie miał konsystencję pół płynną możemy do niego dodać nasze ulubione przyprawy np. majeranek, mieloną kurkumę z pieprzem, mieloną czerwoną paprykę itp. Kurkuma zabarwi nasz smalec na lekko żółty kolor, natomiast papryka na jasno czerwony.
Ważne jest, aby podczas dodawania przypraw smalec miał już dość gęstą konsystencję, bo inaczej przyprawy opadną na samo dno słoika. Gotowy smalec przechowujemy w przykrytym słoiczku lub garnuszku w lodówce. Możemy go tak przechowywać nawet przez 2 miesiące. Smalec wyjęty z lodówki jest miękki i doskonale rozsmarowuje się na chlebku.