Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poszukiwałam nowego pomysłu na smarowidło do chleba i po przeczesaniu Internetu (oraz książek obecnych w domu) na naszym stole pojawiła się fava, czyli grecka pasta z grochu. Odrobinę podobna do powszechnie znanego hummusu, taka trochę zapomniana, mało znana siostra. Ale jest bardzo smaczna, a równocześnie skupia w sobie wszystkie zalety ważne dla współczesnego świata. A mianowicie – w zupełnie naturalny sposób jest lokalna, wegańska, bezglutenowa i zdaje się, że odpowiednia również dla osób na diecie „keto”. I w dodatku robi się ją bardzo, bardzo łatwo!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 946
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 946
Składniki
Groch łuskany należy zalać wodą i moczyć, najlepiej przez całą noc,
a następnie wypłukać go i nalać do garnka świeżej wody w takiej ilości, aby przykryła nasiona. Dodaj liście laurowe oraz tymianek i gotuj na małym ogniu tak długo, aż groch całkowicie się rozpadnie i wchłonie większość płynu. Pilnuj, żeby groch się nie przypalił i w razie potrzeby dodaj nieco więcej wrzącej wody do garnka.
W międzyczasie 3 spore cebule pokrój w kostkę i zeszklij je na oliwie.
Z ugotowanego grochu wyjmij liście laurowe i gałązki tymianku, a następnie dodaj do garnka zeszkloną cebulkę. Ziarna rozetrzyj na gładko łyżką lub widelcem, ale możesz też zmiksować blenderem, jeśli chcesz. Ja wymieszałam łyżką.
Dodaj chlust oliwy, szczyptę ostrej papryki, dopraw pastę solą i sokiem z cytryny, a następnie porządnie wymieszaj.
Ostatnią, czwartą cebulę pokrój w piórka i włóż na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki powinny wystarczyć).
Dodaj szczyptę cukru i soli i smaż na wolnym ogniu do chwili, aż równomiernie się przyrumieni i skarmelizuje.
Gotową favę przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż skarmelizowaną cebulę oraz kapary (u mnie tym razem bez kaparów), a na koniec skrop pastę oliwą.
Fava stanowi idealne smarowidło do chleba i na bułki, może też być dipem, a nawet sosem po rozrzedzeniu do odpowiedniej konsystencji. Jednak najchętniej jest używana po prostu jako pasta do pieczywa. I pod tą postacią jest najlepiej znana. Można ją podać do chleba, tostów, pity i dowolnego innego pieczywa.
Pasta z grochu nadaje się też do wykorzystania jako dip lub sos, a może nawet jako farsz do zapiekanek lub naleśników? Warto to sprawdzić, bo grecka fava jest łatwa do przyrządzenia i naprawdę pyszna. Ostatnio podałam ją z surową marchewką pokrojoną w słupki.
Smacznego!