Do góry

Dodatki Przepis na:

Galaretka z pigwy – dulce de membrillo rodem z Hiszpanii

Galaretka z pigwy – dulce de membrillo rodem z Hiszpanii

Autor:

Przepisów i artykułów: 318 Ocena: 3496

Dodano:

Odsłon: 109

Hiszpańska galaretka z pigwy – to smakołyk, który przygotowuję zwykle późną jesienią, gdy dojrzałe owoce spadają z drzewa. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego niezwykłego specjału podczas jakiejś degustacji serów, nie pamiętam już – gdzie i kiedy. I zakochałam się w smaku dulce de membrillo, który wspaniale komponuje się z dojrzałymi serami. Bo choć galaretka z pigwy jest słodka (a raczej słodko-kwaśna), to ze słonymi serami komponuje się znacznie lepiej, niż można by się spodziewać. Lubią się z nią dojrzały manchego, cheddar i parmezan, sery z niebieską pleśnią również cenią towarzystwo dulce de membrillo. Ja bardzo lubię galaretkę pigwową z twardym kozim serem. Mniam!

Składniki

  • 1,5 kg owoców pigwy (nie pigwowca!) – waga po obraniu ze skórek i pozbawieniu gniazd nasiennych (nie wyrzucaj tych szczątków, pr
  • 750 g cukru
  • szklanka wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy (nie pigwowca, one lepiej nadają się do innych celów) umyj dokładnie, pozbywając się wszystkich włosków obecnych na skórce. Obierz je (skórki zachowaj na aromatyczny ocet) i wytnij gniazda nasienne. Ich też nie wyrzucaj, zrobisz z nich pyszną zdrowotną nalewkę. Pokrój pigwy w plasterki, włóż do dużego rondla i dodaj szklankę wody.

  2. Gotuj pigwę, aż nieco zmięknie. To zajmie może ze 20 minut, więc nie wychodź z domu. Miękkie owoce zmiksuj.

  3. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje i przybierze jasno rubinowy odcień.

  4. Nie zapomnij o mieszaniu!

  5. Foremkę o wymiarach około 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do formy masę pigwową, wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia.

  6. Galaretka z pigwy może być podsuszana w lekko ciepłym piekarniku – jesienią suszenie w temperaturze pokojowej może być trudne. Bo temperatury już nie hiszpańskie, nie letnie, niestety…
    Na zdjęciu - inne przetwory z pigwy, przepisy i opisy dostępne na blogu.

  7. Gotową, podsuszoną marmoladkę wyjmij z formy wraz z papierem. Plastry czy kostki galaretki możesz podawać od razu do serów o wyrazistym smaku.

  8. Resztę pokrój w kawałki dopasowane do wielkości pojemnika, w którym zamierzasz przechować dulce de membrillo. Dno pudełka wyłóż papierem, połóż warstwę galaretki. Na to znów papier i kolejna warstwa galaretki z pigwy. I tak do wyczerpania zapasów marmolady. Zamknij pojemnik szczelnie i schowaj do lodówki lub w inne bardzo zimne miejsce. Tak zabezpieczona galaretka z pigwy może być bezpiecznie przechowywana przez bardzo długi czas.

  9. Sięgaj po nią zawsze, gdy będziesz raczyć się owczym serem manchego lub twardym kozim serem. Albo dowolnym innym serem o wyrazistym smaku i charakterze. A może znajdziesz inne pyszne kompozycje smakowe dla dulce de membrillo? Kto wie… Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń