Do góry

Dodatki Przepis na:

Galaretka z pigwy – dulce de membrillo rodem z Hiszpanii

Galaretka z pigwy – dulce de membrillo rodem z Hiszpanii

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4130

Dodano:

Odsłon: 1759

Hiszpańska galaretka z pigwy – to smakołyk, który przygotowuję zwykle późną jesienią, gdy dojrzałe owoce spadają z drzewa. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego niezwykłego specjału podczas jakiejś degustacji serów, nie pamiętam już – gdzie i kiedy. I zakochałam się w smaku dulce de membrillo, który wspaniale komponuje się z dojrzałymi serami. Bo choć galaretka z pigwy jest słodka (a raczej słodko-kwaśna), to ze słonymi serami komponuje się znacznie lepiej, niż można by się spodziewać. Lubią się z nią dojrzały manchego, cheddar i parmezan, sery z niebieską pleśnią również cenią towarzystwo dulce de membrillo. Ja bardzo lubię galaretkę pigwową z twardym kozim serem. Mniam!

Składniki

  • 1,5 kg owoców pigwy (nie pigwowca!) – waga po obraniu ze skórek i pozbawieniu gniazd nasiennych (nie wyrzucaj tych szczątków, pr
  • 750 g cukru
  • szklanka wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretka z pigwy – dulce de membrillo rodem z Hiszpanii

Przygotowanie

  1. Owoce pigwy (nie pigwowca, one lepiej nadają się do innych celów) umyj dokładnie, pozbywając się wszystkich włosków obecnych na skórce. Obierz je (skórki zachowaj na aromatyczny ocet) i wytnij gniazda nasienne. Ich też nie wyrzucaj, zrobisz z nich pyszną zdrowotną nalewkę. Pokrój pigwy w plasterki, włóż do dużego rondla i dodaj szklankę wody.

  2. Gotuj pigwę, aż nieco zmięknie. To zajmie może ze 20 minut, więc nie wychodź z domu. Miękkie owoce zmiksuj.

  3. Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje i przybierze jasno rubinowy odcień.

  4. Nie zapomnij o mieszaniu!

  5. Foremkę o wymiarach około 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do formy masę pigwową, wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia.

  6. Galaretka z pigwy może być podsuszana w lekko ciepłym piekarniku – jesienią suszenie w temperaturze pokojowej może być trudne. Bo temperatury już nie hiszpańskie, nie letnie, niestety…
    Na zdjęciu - inne przetwory z pigwy, przepisy i opisy dostępne na blogu.

  7. Gotową, podsuszoną marmoladkę wyjmij z formy wraz z papierem. Plastry czy kostki galaretki możesz podawać od razu do serów o wyrazistym smaku.

  8. Resztę pokrój w kawałki dopasowane do wielkości pojemnika, w którym zamierzasz przechować dulce de membrillo. Dno pudełka wyłóż papierem, połóż warstwę galaretki. Na to znów papier i kolejna warstwa galaretki z pigwy. I tak do wyczerpania zapasów marmolady. Zamknij pojemnik szczelnie i schowaj do lodówki lub w inne bardzo zimne miejsce. Tak zabezpieczona galaretka z pigwy może być bezpiecznie przechowywana przez bardzo długi czas.

  9. Sięgaj po nią zawsze, gdy będziesz raczyć się owczym serem manchego lub twardym kozim serem. Albo dowolnym innym serem o wyrazistym smaku i charakterze. A może znajdziesz inne pyszne kompozycje smakowe dla dulce de membrillo? Kto wie… Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń