Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiszpańska galaretka z pigwy – to smakołyk, który przygotowuję zwykle późną jesienią, gdy dojrzałe owoce spadają z drzewa. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego niezwykłego specjału podczas jakiejś degustacji serów, nie pamiętam już – gdzie i kiedy. I zakochałam się w smaku dulce de membrillo, który wspaniale komponuje się z dojrzałymi serami. Bo choć galaretka z pigwy jest słodka (a raczej słodko-kwaśna), to ze słonymi serami komponuje się znacznie lepiej, niż można by się spodziewać. Lubią się z nią dojrzały manchego, cheddar i parmezan, sery z niebieską pleśnią również cenią towarzystwo dulce de membrillo. Ja bardzo lubię galaretkę pigwową z twardym kozim serem. Mniam!
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2314
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5232
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 706
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2314
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5232
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 706
Składniki
Owoce pigwy (nie pigwowca, one lepiej nadają się do innych celów) umyj dokładnie, pozbywając się wszystkich włosków obecnych na skórce. Obierz je (skórki zachowaj na aromatyczny ocet) i wytnij gniazda nasienne. Ich też nie wyrzucaj, zrobisz z nich pyszną zdrowotną nalewkę. Pokrój pigwy w plasterki, włóż do dużego rondla i dodaj szklankę wody.
Gotuj pigwę, aż nieco zmięknie. To zajmie może ze 20 minut, więc nie wychodź z domu. Miękkie owoce zmiksuj.
Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje i przybierze jasno rubinowy odcień.
Nie zapomnij o mieszaniu!
Foremkę o wymiarach około 33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do formy masę pigwową, wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia.
Galaretka z pigwy może być podsuszana w lekko ciepłym piekarniku – jesienią suszenie w temperaturze pokojowej może być trudne. Bo temperatury już nie hiszpańskie, nie letnie, niestety… Na zdjęciu - inne przetwory z pigwy, przepisy i opisy dostępne na blogu.
Gotową, podsuszoną marmoladkę wyjmij z formy wraz z papierem. Plastry czy kostki galaretki możesz podawać od razu do serów o wyrazistym smaku.
Resztę pokrój w kawałki dopasowane do wielkości pojemnika, w którym zamierzasz przechować dulce de membrillo. Dno pudełka wyłóż papierem, połóż warstwę galaretki. Na to znów papier i kolejna warstwa galaretki z pigwy. I tak do wyczerpania zapasów marmolady. Zamknij pojemnik szczelnie i schowaj do lodówki lub w inne bardzo zimne miejsce. Tak zabezpieczona galaretka z pigwy może być bezpiecznie przechowywana przez bardzo długi czas.
Sięgaj po nią zawsze, gdy będziesz raczyć się owczym serem manchego lub twardym kozim serem. Albo dowolnym innym serem o wyrazistym smaku i charakterze. A może znajdziesz inne pyszne kompozycje smakowe dla dulce de membrillo? Kto wie… Smacznego!