Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skórka pomarańczowa sama w sobie jest niezwykle aromatyczna, ale zatopiona w syropie uperfumowanym rumem to dopiero rarytas godny najdelikatniejszego podniebienia! Wszelkie makowce, babki, serniki, jabłeczniki aż proszą się o ten dodatek.
Proponuję dziś przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe ze skó...
Odsłon: 1704
Przepyszne pralinki z ciastek maszynkowych z dodatkiem skórki pomarańczowej w...
Odsłon: 2674
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 520
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 224
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 392
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3748
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4115
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 520
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 224
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 392
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3748
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 4115
Składniki
Pomarańcze dokładnie myjemy. Obieramy starannie ze skórki, nacinając je uprzednio nożem na cząstki. Skórki oczyszczamy z białego miąższu wycinając go dokładnie (nadaje gorzkiego smaku potrawom, trzeba się go pozbyć). Następnie obgotowujemy je trzykrotnie po 15 minut. Za każdym razem zmieniamy wodę, w której się gotowały.
Obgotowane skórki kroimy w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy cukier, doprowadzamy do zagotowania i zredukowania do gęstego syropu (jeśli pomarańcze nie były soczyste należy dolać odrobinę wody, syrop nie może być zbyt gęsty), wrzucamy pokrojoną skórkę. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Skórki w gotującym się syropie stale mieszamy. Pilnujemy, aby cukier się nie skarmelizował, a skórka stała się szklista. Po ugotowaniu i ostygnięciu wlewamy rum. Alkohol spowoduje, że syrop nie stwardnieje, no i da piękny aromat. Gotową skórkę pomarańczową w syropie rumowym przekładamy do słoiczka i zakręcamy wieczko.
Proces kandyzowania skórki pomarańczowej polega na powolnym wnikaniu cukru do jej wnętrza. Duża zawartość cukru i niewiele soku powodują, że owoc konserwuje się i dzięki temu zachowuje długo trwałość - nawet do kilku miesięcy. Kandyzować skórkę pomarańczową czy cytrynową można na różne sposoby. Nasz wydaje się dosyć prosty.
Poniżej przedstawiamy przedwojenny przepis na kandyzowanie na sucho skórki pomarańczowej. Pochodzi on z "Kucharki litewskiej" Wincentyny Zawadzkiej: " Pokrajać na cztery części skórkę z pomarańczy, ugotować w wodzie na miękko, zmieniając ją kilka razy i odcedzić na sito; zagotować ulep z dwóch szklanek wody na 40 deka cukru, wrzucić skórki, gotować pół godziny, wylać do fajansowego naczynia, niech dobę postoi. Nazajutrz zlać ulep, zagotować, wrzucić skórki, przegotować parę razy i znów postawić na kilka dni. Trzeci raz to samo powtórzyć, ostudzić, wyjąć na sito, skoro oschną osypać drobnym cukrem, włożyć do mosiężnego rondelka i mieszać na żarze, żeby się ocukrowały, po czym wyjąć, rozłożyć na półmiski i pozostawić do letniego pieca, aby wyschły."
Przepisy Dodatki
Dodatki
Sos chrzanowy
Dodatki
Polewa czekoladowa
Dodatki
Zakwas na żurek
Dodatki
Jajka z chrzanem
Sos chrzanowy
Aromatyczny kremowy Sos do potraw zimnych jak i ciepłych do mies, warzyw i ja...
Odsłon: 29
Polewa czekoladowa
Uniwersalny przepis na czekoladową polewę. Świetnie sprawdzi się do tortów, w...
Odsłon: 6361