Do góry

Dodatki Przepis na:

Kapusta z winem i wędzoną śliwką

Kapusta z winem i wędzoną śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 713

Kapusta najlepiej smakuje odgrzewana trzy razy, dlatego trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale naprawdę warto.

Składniki

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina
  • 10g suszonych grzybów
  • 30g wędzonej śliwki węgierki
  • 1 wędzona gruszka
  • 1 cebula
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz, cukier
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z kapusty odcisnąć kwaśny płyn i przelać do szklanki.

    Odciśniętą kapustę przepłukać lekko zimną wodą.

    Do garnka wlać olej i przełożyć kapustę.

    Podsmażyć lekko na niewielkim ogniu.

    Dodać wino i dusić bez przykrycia.

    Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku.

    Gdy kapusta trochę zmięknie dodać namoczone grzyby pokrojone w małe kawałki oraz wodę, którą były zalane.

    Do garnka dodać gruszkę, śliwki, ziele angielskie, cynamon i liść laurowy.

    Dusić na niewielkim ogniu i uważać aby się nie przypaliło.

    Cebulę drobno posiekać.

    Zeszklić na patelni i dodać do kapusty. Dusić tak długo aż cebula „zniknie” wizualnie w kapuście.

    Do kapusty dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Kwaśność można regulować dodając płyn, który na początku był odciśnięty.

    Po schłodzeniu najlepiej jest kapustę jeszcze dwa razy podgrzać i schładzać, wtedy smakuje najlepiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń