Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 169
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22392
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 200
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 169
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22392
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 200
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Rozdrabnianie: Mięso z łopatki jak i podgardle przepuszczamy przez sito 13 mm.
Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki, końce ściśle zawiązujemy przędzą.
Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin.
Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2 godziny do osiągnięcia ładnego koloru.
Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec. Parzenie: Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
Kiełbasę studzimy powieszoną na kiju.
Smacznego!!!