Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Kiełbasa jest wędzona metodą w garnku, wędzona na zrębkach olcha/buk.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 782
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 437
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 782
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Rozdrabnianie: Mięso z łopatki jak i podgardle przepuszczamy przez sito 13 mm.
Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Napełniamy ściśle jelita farszem. Formujemy krążki, końce ściśle zawiązujemy przędzą.
Osadzamy i osuszamy przez 6-8 godzin.
Osuszone krążki kiełbasy wędzimy w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza 2 godziny do osiągnięcia ładnego koloru.
Uwędzone krążki możemy sparzyć lub podpiec. Parzenie: Parzymy 25 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza, do osiągnięcia 68 stopni Celsjusza w środku kiełbasy.
Kiełbasę studzimy powieszoną na kiju.
Smacznego!!!