Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulinarne podróże są najlepsze - dziś wybierzemy się do korei, gdzie kimchi jest niezwykle popularną przystawką i istotnym elementem wielu posiłków. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do różnych dań. Bez trudu możesz przygotować je w domu - jest to nieco czasochłonne, ale efekt będzie tego wart. Przepis pochodzi z 533. odcinku programu "Ewa gotuje".
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15159
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45535
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15159
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45535
Składniki
Kapustę pekińską pokroić. Przełożyć do garnka z zimną wodą. Przepłukać, odcisnąć i przełożyć do miski. Posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcisnąć i ponownie przełożyć do garnka z zimną wodą. Wypłukać i odcedzić na sicie.
Zrobić kleik. Do garnka wsypać cukier i mąkę ryżową. Wlać szklankę zimnej wody i dobrze wymieszać miotełką. Podgrzać i odstawić do wystudzenia.
Przygotować sos. Do wysokiego naczynia wrzucić drobno pokrojoną cebulę, posiekaną białą część pora, ząbki czosnku, sos rybny i pokrojoną w kostkę gruszkę. Przyprawić świeżo otartym imbirem i pastą gochugaru (można zastąpić chili lub ostrą papryką). Dodać kleik ryżowy i zmiksować blenderem.
Do kapusty dodać posiekany szczypior. Zalać sosem (wystarczy połowa). Ubrać rękawiczki, dobrze wymieszać dłońmi i przełożyć do słoiczków. W temp. pokojowej zostawić na 3-4 dni. Po tym czasie wstawić do lodówki.