Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulinarne podróże są najlepsze - dziś wybierzemy się do korei, gdzie kimchi jest niezwykle popularną przystawką i istotnym elementem wielu posiłków. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do różnych dań. Bez trudu możesz przygotować je w domu - jest to nieco czasochłonne, ale efekt będzie tego wart. Przepis pochodzi z 533. odcinku programu "Ewa gotuje".
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 145
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 145
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 83
Składniki
Kapustę pekińską pokroić. Przełożyć do garnka z zimną wodą. Przepłukać, odcisnąć i przełożyć do miski. Posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odcisnąć i ponownie przełożyć do garnka z zimną wodą. Wypłukać i odcedzić na sicie.
Zrobić kleik. Do garnka wsypać cukier i mąkę ryżową. Wlać szklankę zimnej wody i dobrze wymieszać miotełką. Podgrzać i odstawić do wystudzenia.
Przygotować sos. Do wysokiego naczynia wrzucić drobno pokrojoną cebulę, posiekaną białą część pora, ząbki czosnku, sos rybny i pokrojoną w kostkę gruszkę. Przyprawić świeżo otartym imbirem i pastą gochugaru (można zastąpić chili lub ostrą papryką). Dodać kleik ryżowy i zmiksować blenderem.
Do kapusty dodać posiekany szczypior. Zalać sosem (wystarczy połowa). Ubrać rękawiczki, dobrze wymieszać dłońmi i przełożyć do słoiczków. W temp. pokojowej zostawić na 3-4 dni. Po tym czasie wstawić do lodówki.