Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Były już kluski śląskie, to dziś zrobimy sobie kopytka. Takie, jak kiedyś jadło się u Babci. Można podać je do gulaszu z indyka czy jakiegokolwiek innego, do wyśmienitej goloneczki, a można jeść po prostu jako samodzielne danie, z mlekiem, okraszone smalczykiem i skwareczkami - powiem Wam, że właśnie takie lubię najbardziej - z mleczkiem i skwarkami, albo po prostu odsmażane ;)
Stolnicę posypujemy obficie mąką pszenną i wykładamy na nią ziemniaki.
W środku robimy zagłębienie i wybijamy tam całe jajka.
Posypujemy mąką ziemniaczaną i zaczynamy wyrabiać, w razie potrzeby podsypując obydwoma rodzajami mąki.
Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, to ilość, która zwykle mi wystarcza. U Was może się okazać, że będzie trzeba trochę więcej lub mniej, to zależy od wielu czynników, choćby od odmiany ziemniaków, których używacie.
Od gotowego ciasta odkrajamy nożem kawałki ciasta i rolujemy z nich wałeczki o grubości około 4cm i lekko je spłaszczamy.
Ustawiając nóż skośnie względem wałka, odcinamy kawałki ciasta o grubości około 2cm.
Jeśli ktoś chce, może oczywiście zrobić mniejsze kopytka :)
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minutki od wypłynięcia.
Smacznego!!!!
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4424
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 87
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 142
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 124
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 172
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 165
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4424
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 87
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 142
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 124
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 172
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 165
Składniki
Stolnicę posypujemy obficie mąką pszenną i wykładamy na nią ziemniaki.
W środku robimy zagłębienie i wybijamy tam całe jajka.
Posypujemy mąką ziemniaczaną i zaczynamy wyrabiać, w razie potrzeby podsypując obydwoma rodzajami mąki.
Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, to ilość, która zwykle mi wystarcza. U Was może się okazać, że będzie trzeba trochę więcej lub mniej, to zależy od wielu czynników, choćby od odmiany ziemniaków, których używacie.
Od gotowego ciasta odkrajamy nożem kawałki ciasta i rolujemy z nich wałeczki o grubości około 4cm i lekko je spłaszczamy.
Ustawiając nóż skośnie względem wałka, odcinamy kawałki ciasta o grubości około 2cm. Jeśli ktoś chce, może oczywiście zrobić mniejsze kopytka :)
Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minutki od wypłynięcia. Smacznego!!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Pasztet wieprzowy.
Dodatki
Chrupiące ziemniaki z piekarnika (bez gotowania)
Dodatki
Ziemniaki opiekane
Dodatki
Kapusta pekińska na ciepło
Pasztet wieprzowy.
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 172
Chrupiące ziemniaki z piekarnika (bez gotowania)
Ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Można je ugotować, podać w formie pur...
Odsłon: 146