Do góry

Dodatki Przepis na:

Kopytka jak u babci

Przepis dnia 2018-02-16
Kopytka jak u babci

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1941

Dodano:

Odsłon: 11458

Były już kluski śląskie, to dziś zrobimy sobie kopytka. Takie, jak kiedyś jadło się u Babci. Można podać je do gulaszu z indyka czy jakiegokolwiek innego, do wyśmienitej goloneczki, a można jeść po prostu jako samodzielne danie, z mlekiem, okraszone smalczykiem i skwareczkami - powiem Wam, że właśnie takie lubię najbardziej - z mleczkiem i skwarkami, albo po prostu odsmażane ;)

Składniki

  • 1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • około 20 dag mąki pszennej
  • około 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Stolnicę posypujemy obficie mąką pszenną i wykładamy na nią ziemniaki.

  2. W środku robimy zagłębienie i wybijamy tam całe jajka.

  3. Posypujemy mąką ziemniaczaną i zaczynamy wyrabiać, w razie potrzeby podsypując obydwoma rodzajami mąki.

  4. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i nie klejące się do rąk. Ilość mąki podana w przepisie jest orientacyjna, to ilość, która zwykle mi wystarcza. U Was może się okazać, że będzie trzeba trochę więcej lub mniej, to zależy od wielu czynników, choćby od odmiany ziemniaków, których używacie.

  5. Od gotowego ciasta odkrajamy nożem kawałki ciasta i rolujemy z nich wałeczki o grubości około 4cm i lekko je spłaszczamy.

  6. Ustawiając nóż skośnie względem wałka, odcinamy kawałki ciasta o grubości około 2cm.

    Jeśli ktoś chce, może oczywiście zrobić mniejsze kopytka :)

  7. Kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2-3 minutki od wypłynięcia.











    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 lutego 2018 Pycha!Moja babcia mi się przypomniała...robiła pierwszorzędne kopytka.Super Twoje kopytka się prezentują,mniam!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lutego 2018 O tak, ja uwielbiam odsmażane z małym dodatkiem bułki tartej :D
Pyszne, proste i szybkie danie, szybko też znika z talerzy xD
Odpowiedzi: 4 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń