Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie ciasto na pierogi Ewy Wachowicz to przepis na udany obiad świąteczny czy też codzienny dla całej rodziny. Potrzeba zaledwie trzech składników i odpowiednio długiego czasu, by ciasto wręcz rozpływało się w ustach, powodując euforię u wszystkich smakoszy.
Pierogi Ewy Wachowicz cechują się niezwykłą prostotą przygotowania, użyciem najprostszych składników i wyjątkowym smakiem. Dzięki temu gotowe pierogi będą przysmakiem na każdym świątecznym stole. Jak w większości przypadków, także i tu potrzeba odrobiny wprawy i praktyki, ale bardzo szybko dojdziesz do perfekcji. To niezwykle elastyczne ciasto, które idealnie się skleja do siebie, nie przywierając do rąk i blatu. Możesz go z powodzeniem użyć także do przyrządzenia aromatycznych uszek z pieczarkami do wigilijnego barszczu.
Jeśli twoje ciasto na pierogi zbyt mocno klei się do rąk lub powierzchni roboczej, co znacząco utrudnia wałkowanie lub jakąkolwiek inną obróbkę, z pewnością nie dodawaj od razu mąki w dużej ilości! Miękkie i delikatne ciasto pierogowe powinno być lekko klejące się, ale jeśli uniemożliwia ci to dalszą pracę, wytrwale wyrabiaj masę przez co najmniej 10-15 minut. Z każdym kolejnym zagniataniem gluten będzie się rozwijał, a ciasto będzie stawać się bardziej elastyczne i odstające, bez konieczności dodawania nadmiernej ilości mąki. Możesz również delikatnie posmarować dłonie olejem. Po wyrobieniu ciasta koniecznie owiń je folią spożywczą i odstaw na co najmniej 20-30 minut w temperaturze pokojowej. W razie potrzeby możesz ten czas przedłużyć nawet do godziny. W tym czasie gluten się rozluźni, a masa stanie się bardziej plastyczna i znacznie łatwiejsza do wałkowania.
Przepis Ewy Wachowicz bazuje na wrzątku, dzięki czemu całość jest niesamowicie miękka i rozpływa się w ustach. Zaparzane ciasto znacznie mniej się klei oraz lepiej poddaje wałkowaniu. Za krótkie wyrabianie lub niewystarczająco długi czas odpoczynku spowodują, że będzie sztywne i pękające. Zagnieć ciasto dłużej i daj mu odpocząć, a z pewnością zauważysz różnicę. Wyrobione ciasto przykryj miską lub folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym, by nie wysychało.
Zawsze wlewaj szklankę wrzątku do mąki pszennej na blacie i całość wymieszaj nożem. Następnie dodaj jajko, a kiedy masa zacznie się formować, zagnieć ciasto rękami aż masa będzie elastyczna i miękka w dotyku. Możesz dodać też szczyptę soli, która poprawi smak pierogów. Niektórzy dodają też rozpuszczone masło, ale nie jest to konieczne.
Rozwałkuj ciasto równomiernie, na grubość około 1-2 mm, gdyż cienki placek jest wyznacznikiem dobrych pierogów. Delikatne, dobrze wyrobione i odpoczęte, miękkie ciasto na pierogi Ewy Wachowicz pozwoli na cienkie wałkowanie bez problemów. Kółka pozostaną elastyczne i jednolite, ale pamiętaj, by przechowywać je pod przykryciem, by nie wyschły.
Otwierające się w trakcie gotowania pierogi są największą zmorą każdego kucharza - czy to początkującego, czy już znającego zaawansowane techniki kulinarne. By tego uniknąć, ważne jest dobre sklejenie ze sobą brzegów - zaparzane ciasto na pierogi bardzo dobrze klei się samo ze sobą, ale musisz je dobrze docisnąć. Najlepiej do tego sprawdza się zwykły widelec, choć na rynku są też dostępne specjalistyczne maszynki do klejenia pierogów. Brzegi kółek muszą być też czyste od farszu czy okruchów mąki. Nie przepełniaj też pierogów, bo nadmiar nadzienia sprawi, że mogą się one otwierać podczas gotowania.
Trzy szklanki mąki, szklanka wrzątku i jajko - tylko tyle potrzebujesz, by przyrządzić to wyjątkowe ciasto zaparzane. Będzie idealne do pierogów ruskich, z mięsem czy do kapusty z grzybami, które podasz na świątecznym, wigilijnym stole. Gotowe pierogi Ewy Wachowicz znikną od razu ze wszystkich talerzy.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1454
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 212
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1454
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 212
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj kopczyk z wgłębieniem do którego wlej szklankę wrzątku. Mąkę zagarniaj nożem do połączenia składników.
Ponownie uformuj kopczyk z wgłębieniem, do środka wbij jedno całe jajko. Składniki mieszaj nożem. Następnie, gdy ciasto nieco ostygnie, zacznij zagniatać je dłońmi.
Z gładkiego, jednolitego ciasta uformuj kulkę. Ciasto przykryj miską, żeby nie wysychało i odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie możesz odcinać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je na placek o grubości około 2 mm, wycinać krążki przy użyciu szklanki, nakładać farsz i lepić pierogi.