Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić idealnie miękkie, cienkie i elastyczne ciasto na pierogi? Ta z pozoru błaha czynność może przysporzyć wiele trudności zwłaszcza początkującym kucharzom. Aby osiągnąć sukces należy trzymać się kilku prostych zasad. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz.
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 36215
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 135
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1210
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31279
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3800
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 36215
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 135
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1210
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31279
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3800
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj kopczyk z wgłębieniem do którego wlej szklankę wrzątku. Mąkę zagarniaj nożem do połączenia składników.
Ponownie uformuj kopczyk z wgłębieniem, do środka wbij jedno całe jajko. Składniki mieszaj nożem. Następnie, gdy ciasto nieco ostygnie, zacznij zagniatać je dłońmi.
Z gładkiego, jednolitego ciasta uformuj kulkę. Ciasto przykryj miską, żeby nie wysychało i odstaw na około 20 minut.
Po tym czasie możesz odcinać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je na placek o grubości około 2 mm, wycinać krążki przy użyciu szklanki, nakładać farsz i lepić pierogi.