Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26140
Dodano: 13.09.2017
Odsłon: 40256
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mieszamy wszystkie suche przyprawy.
Na początek wyrabiamy mięsa zmielone przez sitka 4 i 8 mm dodając stopniowo wodę i przyprawy. Następnie dodajemy mięso zmielone przez szarpak.
Wyrabiamy około 20 - 25 minut do momentu kiedy farsz będzie stawał się coraz kleisty.
Tak wyrobionym farszem napełniamy słoiki 540 ml.
Pasteryzacja:
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Gotowa mielonka, ja wyjmowałam ze słoika używając dużego lejka od nadziewania kiełbas. Wbijałam i wyciągałam walec kiełbasy który możemy pokroić w plasterki.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

alutka50 27 września 2017Zgłoś do usunięcia
Macie rację, dziś zabieram się do mielonki!5 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 14 września 2017Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie swojskie mielonki <36 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 14 września 2017Zgłoś do usunięcia
Z pewnością wspaniały smak ale ile gazu na gotowanie zużyjemy! Odpowiedzi: 2 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 13 września 2017Zgłoś do usunięcia
Nie ma jak swojskie wyroby:) Odpowiedzi: 2 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz