Do góry

Dodatki Przepis na:

Mini chałki drożdżowe

Mini chałki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 726

Dodano:

Odsłon: 335

Dla miłośników domowego pieczywa proponuję mini chałki,  pyszne, chrupiące, smaczne również na drugi dzień. Poniższy przepis jest na 10 chałek ok. 15-20 cm (jeśli potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu).

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g masła (roztopić)
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałek
  • ok. 200 ml ciepłego mleka (zależy od rodzaju mąki)
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziarenka do posypania (sezam, mak, czarnuszka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini chałki drożdżowe

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 5 części, z których uformować podłużne bułki ok. 15 cm. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odcisnąć foremką kształt chałki lub naciąć nożykiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń