Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla miłośników domowego pieczywa proponuję mini chałki, pyszne, chrupiące, smaczne również na drugi dzień. Poniższy przepis jest na 10 chałek ok. 15-20 cm (jeśli potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy przepisu).
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki. Kulką ciasta uderzać mocno kilka razy o blat. Zawsze tak robię z ciastem drożdżowym. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich na 5 części, z których uformować podłużne bułki ok. 15 cm. Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odcisnąć foremką kształt chałki lub naciąć nożykiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Chałki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia. SMACZNEGO!!!