Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie wypieczony chleb na zakwasie długo zachowuje świeżość oraz strukturę dzięki dodatkowi surowego ciasta drożdżowego. Taki sposób na przyrządzanie chleba przekazała mi moja mama.
duża keksówka 3ix16
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 336
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 198
Polecam.
Odsłon: 336
Składniki
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy. Dolewamy mokre składniki, surowe ciasto wyjęte z lodówki na 30 minut przed wyrabianiem i wkruszamy drożdże.
Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę. Odrywamy około 100 g ciasta przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Odłożony kawałek będzie bazą do pieczenia następnego chleba. Pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Dno i boki formy wykładamy liśćmi chrzanu.
Po trzecim wyrobieniu ciasta, wkładamy go do przygotowanej formy, z wierzchu kładziemy lekko dociskając liść chrzanu. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 200°C przez godzinę. Po godzinie jeszcze pieczemy w 190°C przez 10-15 minut. Gorący chleb przekładamy na kratkę i studzimy.
Przypieczony z wierzchu liść zdejmujemy.