Do góry

Dodatki Przepis na:

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 819

Dodano:

Odsłon: 1383

Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe, ale w wersji kanapkowej. Pierwszy raz spotkałam się z nimi w jednym z marketów. Muszę przyznać, że ten sposób przechowywania ogórków jest bardzo praktyczny. Gdy robisz kanapki możesz wyciągnąć odpowiednią ilość plastrów bez konieczności cięcia ogórków, z których wypływało mnóstwo "soków".

Składniki

  • ogórki gruntowe
  • 1,5 l wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżeczek soli
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy
  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoiki dokładnie wyparzam. Ogórki myję i tnę w podłużne plastry, a następnie umieszczam je w słoikach.

  2. ZALEWA: Do garnka wlewam wodę i ocet. Do płynnych składników dodaję sól, cukier i przyprawy. Mieszam. Całość doprowadzam do wrzenia. Gorącą marynatę przelewam do słoików, ta aby do każdego z nich "wpadły" również przyprawy. Słoiki dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Jeśli, któryś się nie zamknie, zagotowuje go w garnku z wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń