Do góry

Dodatki Przepis na:

Paluchy pszenne z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

Paluchy pszenne z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1611 Ocena: 23034

Dodano:

Odsłon: 720

Bardzo smaczne i delikatne paluchy z siemieniem i słonecznikiem, idealne na kanapki. Polecam :)

Składniki

  • mąka pszenna 70 dag - (typ 650)
  • mleko 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 8 łyżek
  • siemie lniane 2 łyżki stołowe
  • pestki słonecznika 2 łyżki stołowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paluchy pszenne z siemieniem lnianym i słonecznikiem.

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy siemie lniane i ziarna słonecznika, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.

  5. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 12,5 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, nacinamy wzdłuż.

  6. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każdy paluch po upieczeniu straci na wadze około 10%.

  7. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Każdy paluch smarujemy pomadą zrobioną z mąki i wody, posypujemy ziarnami.

  8. Wkładamy blachę z paluchami do piekarnika na środkową półkę, wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

  9. Pieczemy 20-30 minut w 200 stopniach Celsjusza, do momentu ładnie zarumienienia się paluchów.

  10. Upieczone paluchy studzimy na kratce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń