Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyśmienity pasztet drobiowy z żurawiną i żurawinową galaretką. Pyszny i ozdobi swoim wyglądem każdy świąteczny stół.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 653
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 33
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 197
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 323
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 130
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4608
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 653
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 33
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 197
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 323
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 130
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4608
Składniki
Kurczaka oraz udziec z indyka włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Do mięsa dodać lubczyk ziele angielskie i liść laurowy oraz warzywa. Garnek przykryć pokrywką i mięso gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wywar doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie oczyścić wątróbki. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na gorącym oleju. Do zeszklonej cebulki dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Wątróbka po usmażeniu powinna być lekko różowa w środku.
Ugotowane mięso wyjąc z wywaru i usunąć z niego kości. W odrobinie wywaru namoczyć bulkę. Oddzielone od kości mięso, zmielić w maszynce do mielenia lub blenderze, wraz z warzywami z wywaru, namoczona bulka i usmażoną wątróbką z cebula.
Zmielone składniki przełożyć do dużej miski i doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać jajka. Całość bardzo dobrze wymieszać, dodać do niego żurawinę i ponownie delikatnie wymieszać. Gotowa masę na pasztet przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając miejsce od gory na galaretkę. Piec w 180 st. C. przez godzine. Upieczony odstawić do ostygnięcia.
Na koniec przygotować galaretkę: Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Żurawinę zagotować z cukrem i sokiem jabłkowym. Gotować 10 minut. Do lekko przestygniętej żurawiny dodać rozpuszczona żelatynę i dobrze wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ja na gotowy, przestudzony pasztet. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!