Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione powidła, zrobione w 100% z dojrzałych śliwek węgierek. Nie dodaję do niech ani grama cukru, bo i po co. Same w sobie są wystarczająco słodkie.
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7127
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 36
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 1185
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19755
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10999
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7127
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 36
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 1185
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19755
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10999
Składniki
Śliwki myję, kroję na pół i pozbywam się pestek. tak przygotowane owoce wrzucam do garnka o grubym dnie. Gotuję (smażę/duszę) od czasu do czasu mieszając, przez około pół godziny. Pozostawiam do ostygnięcia i proces powtarzam. Czynność powtarzam tyle razy ile jest to konieczne. Powidła muszą być gęste.
Gotowe powidła przekładam do słoików. Słoik zagotowuje w garnku z wodą. Pamiętaj, żeby w takim wypadku nie ustawiać słoika bezpośrednio na dnie garnka, bo może pęknąć, np. możesz na dno położyć bawełniany ręcznik.