Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy sezon grzybowy grzech by było aby nie wykorzystać takiej okazji i zamknąć jesień w słoiki. Na zimę jak znalazł, może nie są za zdrowe ale jako dodatek do drugich dań w sam raz, można również zajadać do kanapek na śniadanie lub kolacje. Podam wam mój sprawdzony przepis z którego korzystam od lat i każdy kto z niego robi zachwala że grzyby są przepyszne.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26694
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 192
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 37
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26694
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 192
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 37
Składniki
Grzyby leśne u mnie prawdziwki miałam dwa kilogramy oczyścić z robaczków i korzonków, umyć. Do garnka wlać półtora litra wody, dodać umyte grzyby oraz 1,5 łyżki soli. Grzyby od zagotowania się, gotować po dwadzieścia minut dwa razy w czasie gotowania zdjąć powstałą w czasie gotowania się grzybów pianę.
Ugotowane dwa razy grzyby przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której się gotowały, można odczekać aby ostygły ale nie ma konieczności. Jak już grzyby ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do miseczki.
Jak już mamy ugotowane i odcedzone grzyby wtedy lub w międzyczasie ugotować zalewę wlać wodę i ocet, wsypać cukier i sól, zagotować. Zalewa jest na porcję grzybów jeśli ktoś będzie miał więcej grzybów wtedy podwoić składniki na zalewę. Ach i jeszcze jedno jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśne wtedy do zalewy zamiast 3/4 octu wlać 1 szklankę.
Jak już zalewa jest ugotowana a grzyby przygotowane do słoików dodać liście laurowe, ziela angielskie, pieprz ziarnisty oraz gorczycę. Nałożyć grzybów prawie pod pełno, zalać przygotowaną ugotowaną zalewą i szczelnie zakręcić.
Gdy mamy uzupełnione już wszystkie słoiki mi akurat wyszło 5 słoików po musztardzie i jeden trochę większy. Do garnka na dno położyć ściereczkę ustawić przygotowane słoiki zalać wodą prawie pod pokrywkę w zależności od wielkości słoików, może być również do połowy. Garnek nakryć pokrywką i od czasu zagotowania się wody ze słoikami pasteryzować na wolnym ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu pozostawić w garnku lub wyłożyć na ścierkę do góry dnem nakryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięte weki z grzybami przenieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym miejscu. Tak jak pisałam w opisie grzyby idealnie nadają się jako dodatek do drugich lub nawet do kanapek lub jako przekąska. Polecam serdecznie przepis jest sprawdzony.