Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne rogale z czarnuszką. Polecam :)
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4258
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5188
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4258
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 5188
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt o grubości 5 mm. Z prostokąta wycinamy 4 trójkąty które po wycięciu zawiniemy w rogale.
Z podanego przepisu powinno wyjść 8 rogali. Uformowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ułożone na blasze rogale przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z rogalami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Ja wstawiam miseczkę z wodą do piekarnika na dół.
Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego :)