Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)
Dziś na obiad ogórkowa może nie za bardzo zdrowa, bo na tłustej gąsce gotowan...
Odsłon: 429
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 284
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 284
Składniki
Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki.
Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka.
Topimy na małym ogniu pod przykryciem.
Smalec bardzo szybko się wytapia. Jeżeli ktoś chce wytopionym smalcem smarować chleb, to może dodać zioła i jabłko starte przez grube oczka.
Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Gotowy, czysty, bez dodatków gęsi smalec.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowy majonez
Dodatki
Baba ghanoush – prosta pasta z bakłażana
Dodatki
Ćwikła siostry Anastazji
Dodatki
Kluski szwabskie
Domowy majonez
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 127
Baba ghanoush – prosta pasta z bakłażana
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzyw...
Odsłon: 492