Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 237
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 32
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 48
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 118
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16979
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 343
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 237
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 32
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 48
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 118
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16979
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 343
Składniki
Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki.
Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka.
Topimy na małym ogniu pod przykryciem.
Smalec bardzo szybko się wytapia. Jeżeli ktoś chce wytopionym smalcem smarować chleb, to może dodać zioła i jabłko starte przez grube oczka.
Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Gotowy, czysty, bez dodatków gęsi smalec.