Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smalec gęsi jest bardzo delikatnym i bardzo zdrowym tłuszczem. Jest to tłuszcz mający zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. W medycynie ludowej wykorzystywano go między innymi do leczenia chorób układu oddechowego. Polecam :)
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alte...
Odsłon: 41031
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 18658
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 82
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 32
Wegetariańskie kotleciki z kaszy jaglanej, warzyw i pieczarek to smaczna alte...
Odsłon: 41031
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 18658
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 82
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 32
Składniki
Oczyszczone skóry z resztek piór oraz sadło wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika żeby lekko zamrozić, będzie lepiej się kroiło w drobne kostki.
Pokrojone skóry i sadło wkładamy do garnuszka.
Topimy na małym ogniu pod przykryciem.
Smalec bardzo szybko się wytapia. Jeżeli ktoś chce wytopionym smalcem smarować chleb, to może dodać zioła i jabłko starte przez grube oczka.
Przygotowujemy pojemniczki do smalcu lub słoik, wyparzamy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha. Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Gotowy, czysty, bez dodatków gęsi smalec.