Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos beszamel

Sos beszamel

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4763

Dodano:

Odsłon: 3309

Kolejny przepis z serii przepisów podstawowych. Tym razem jest to sos beszamel. Klasyczny i idealny do zapiekanek. Osobiście po prostu go UWIELBIAM! Używam do praktycznie zawsze do zapiekanek. Są wtedy cudownie kremowe.

Składniki

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • 800 ml mleka
  • czosnek granulowany
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos beszamel

Przygotowanie

  1. Proporcje w tym przepisie podane są na przygotowanie standardowej zapiekanki. Można go dowolnie modyfikować. Zasada jest jedna: ile łyżek masła tyle łyżek mąki. Ilość mleka zależy od tego jak bardzo gęsty sos chcemy uzyskać.

  2. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje.

    Sos jest idealny do wszelkiego rodzaju zapiekanek.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń