Do góry

Dodatki Przepis na:

sos beszamelowy na wypasie - kaloryczny

sos beszamelowy na wypasie - kaloryczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2119

Dodano:

Odsłon: 460

jeśli grzeszyć, to ze smakiem :) do zapiekanek, makaranów itd..

Składniki

  • masło - 1/3 kostki
  • mąka orkiszowa lub zytnia - 1 łyżka
  • mleko - 2 - 2,5 szklanki
  • sól, pieprz - po szczypcie
  • zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/4 szt. świezo startej
  • opcjonalnie - 1 łyżka startego żółtego sera
5-6 os. 15 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczam w garnku na wolnym ogniu, nie może skwierczeć, tylko ma się rozpuścić.
    Powoli dosypuję mąkę ciągle mieszając aż zmieni kolor na złocisty i porządnie zgęstnieje.
    Dolewam mleko po szklance, 1 i 2 ciągle mieszając na wolnym ogniu.
    Dosypuję przyprawy..
    Wyłączam grzanie.
    Oczekiwana konsystencja to mniej więcej jak ciasto naleśnikowe, jeśli jest zbyt gęsta, np jak budyń, dolewam zimnego mleka i mieszam juz przy wyłączonym grzaniu.
    Dodaję żółty drobno tarty ser i mieszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń