Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny, staropolski sos z jajek z chrzanem i dużą ilością zieleniny. Doskonały dodatek, który urozmaici i podkręci smak jajek, wędlin i mięs na wielkanocnym stole. Receptura jest bardzo stara, a sos genialnie prosty i pyszny.
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 99
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 99
Składniki
Żółtka, majonez, śmietanę i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy do tak powstałego sosu cebulę startą na miazgę, posiekany szczypior i pietruszkę oraz czubatą łyżkę chrzanu. Przyprawiamy solą i cukrem. Całość mieszamy i na sam koniec dodajemy do sosu bardzo drobno usiekane lub utarte na drobnych oczkach tarki białko z ugotowanych jaj. Wstawiamy sos do lodówki na 2-3 godziny, aby „dojrzał”. Sos doskonale smakuje z szynkami, pieczystym, jajkami na twardo, a nawet z rybą w galarecie, czy pasztetem!