Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
powstaje przy okazji przygotowania konfitury, powideł ze śliwek, ale można przygotować go osobno
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3473
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 108
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3473
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 108
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 837
Składniki
Śliwki myję, pozbywam się pestek. Zasypuję cukrem i zagotowuję ok. półtorej godziny. Studzę.
Czynność powtarzam, najlepiej dwukrotnie, ale nie jest to konieczne. Zbierający się płyn na powierzchni zlewam do słoiczka. Dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Gotowe! Jeśli chcę przechować dłużej - wekuję 30 minut 120 stopni - w piekarniku (studzę do góry dnem). Pozostałe śliwki można wykorzystać do konfitury, ciasta, budyniu, babeczek, chutneya itd...