Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
powstaje przy okazji przygotowania konfitury, powideł ze śliwek, ale można przygotować go osobno
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101293
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5830
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5832
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101293
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5830
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5832
Składniki
Śliwki myję, pozbywam się pestek. Zasypuję cukrem i zagotowuję ok. półtorej godziny. Studzę.
Czynność powtarzam, najlepiej dwukrotnie, ale nie jest to konieczne. Zbierający się płyn na powierzchni zlewam do słoiczka. Dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Gotowe! Jeśli chcę przechować dłużej - wekuję 30 minut 120 stopni - w piekarniku (studzę do góry dnem). Pozostałe śliwki można wykorzystać do konfitury, ciasta, budyniu, babeczek, chutneya itd...