Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok pyrów (= ziemniaków) w kuchni wielkopolskiej jest popularnym dodatkiem zwłaszcza do mięs pieczonych. Robi się je z pyrów. Szagówki podajemy polane sosem pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Nazwa wywodzi się od sposobu krojenia „na szagę”, czyli na skos.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 309
Królowa grilla :)
Odsłon: 96
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 309
Królowa grilla :)
Odsłon: 96
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
1. Pyry gotuję w mundurkach. Gdy ostygną obieram je i rozduszam. 2. Wkładam do misy robota kuchennego, dodaję jajko i 1 szklankę mąki. 3. Wyrabiam robotem do połączenia składników i utworzenia się ciasta. 4. Na stolnicę wysypuję ok. ½ szklanki mąki i wykładam ciasto. Urabiam rękami do wmieszania się mąki – ciasto nie może się kleić.
5. Dzielę na porcje.
6. Z każdej porcji kulam „węże”.
7. Każdy „wąż” kroję na szagę.
8. Obsypuję mąką.
9. W garnku zagotowuję wodę i wrzucam szagówki. Gotuję aż zaczną wypływać i zrobi się pianka. 10. Po ugotowaniu wylewam na sitko do odsączenia z wody. Można przelać trochę zimną wodą by się nie sklejały. 11. Podaję polane sosem pieczeniowym.