Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok pyrów (= ziemniaków) w kuchni wielkopolskiej jest popularnym dodatkiem zwłaszcza do mięs pieczonych. Robi się je z pyrów. Szagówki podajemy polane sosem pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Nazwa wywodzi się od sposobu krojenia „na szagę”, czyli na skos.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3954
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 138
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 538
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 336
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 156
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3954
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 138
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 538
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 336
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 156
Składniki
1. Pyry gotuję w mundurkach. Gdy ostygną obieram je i rozduszam. 2. Wkładam do misy robota kuchennego, dodaję jajko i 1 szklankę mąki. 3. Wyrabiam robotem do połączenia składników i utworzenia się ciasta. 4. Na stolnicę wysypuję ok. ½ szklanki mąki i wykładam ciasto. Urabiam rękami do wmieszania się mąki – ciasto nie może się kleić.
5. Dzielę na porcje.
6. Z każdej porcji kulam „węże”.
7. Każdy „wąż” kroję na szagę.
8. Obsypuję mąką.
9. W garnku zagotowuję wodę i wrzucam szagówki. Gotuję aż zaczną wypływać i zrobi się pianka. 10. Po ugotowaniu wylewam na sitko do odsączenia z wody. Można przelać trochę zimną wodą by się nie sklejały. 11. Podaję polane sosem pieczeniowym.