Do góry

Dodatki Przepis na:

Szagówki

Szagówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 439

Obok pyrów (= ziemniaków) w kuchni wielkopolskiej jest popularnym dodatkiem zwłaszcza do mięs pieczonych. Robi się je z pyrów. Szagówki podajemy polane sosem pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Nazwa wywodzi się od sposobu krojenia „na szagę”, czyli na skos.

Składniki

  • Pyry ugotowane w mundurkach (łupinach) – 4 szt.
  • Mąka wrocławska lub poznańska (1-2 szklanki)
  • Sól ( 1 łyżeczka)
  • Jajko (1 szt.)
  • Woda ciepła (do ugotowania)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Pyry gotuję w mundurkach. Gdy ostygną obieram je i rozduszam.
    2. Wkładam do misy robota kuchennego, dodaję jajko i 1 szklankę mąki.
    3. Wyrabiam robotem do połączenia składników i utworzenia się ciasta.
    4. Na stolnicę wysypuję ok. ½ szklanki mąki i wykładam ciasto. Urabiam rękami do wmieszania się mąki – ciasto nie może się kleić.

  2. 5. Dzielę na porcje.

  3. 6. Z każdej porcji kulam „węże”.

  4. 7. Każdy „wąż” kroję na szagę.

  5. 8. Obsypuję mąką.

  6. 9. W garnku zagotowuję wodę i wrzucam szagówki. Gotuję aż zaczną wypływać i zrobi się pianka.
    10. Po ugotowaniu wylewam na sitko do odsączenia z wody. Można przelać trochę zimną wodą by się nie sklejały.
    11. Podaję polane sosem pieczeniowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 18 lutego Pycha pycha, w domu mówiliśmy kopytka, ale od kiedy mieszkam w Poznaniu, to nie są mi obce szagówki :):):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń