Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obok pyrów (= ziemniaków) w kuchni wielkopolskiej jest popularnym dodatkiem zwłaszcza do mięs pieczonych. Robi się je z pyrów. Szagówki podajemy polane sosem pieczeniowym jasnym lub ciemnym. Nazwa wywodzi się od sposobu krojenia „na szagę”, czyli na skos.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181952
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 181
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44597
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181952
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 181
Składniki
1. Pyry gotuję w mundurkach. Gdy ostygną obieram je i rozduszam. 2. Wkładam do misy robota kuchennego, dodaję jajko i 1 szklankę mąki. 3. Wyrabiam robotem do połączenia składników i utworzenia się ciasta. 4. Na stolnicę wysypuję ok. ½ szklanki mąki i wykładam ciasto. Urabiam rękami do wmieszania się mąki – ciasto nie może się kleić.
5. Dzielę na porcje.
6. Z każdej porcji kulam „węże”.
7. Każdy „wąż” kroję na szagę.
8. Obsypuję mąką.
9. W garnku zagotowuję wodę i wrzucam szagówki. Gotuję aż zaczną wypływać i zrobi się pianka. 10. Po ugotowaniu wylewam na sitko do odsączenia z wody. Można przelać trochę zimną wodą by się nie sklejały. 11. Podaję polane sosem pieczeniowym.