Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 17-01-2024
Bardzo smaczny chlebek nadziewany jabłkami i orzechami pekan, którego nie trzeba kroić, gdyż łatwo daje się „szarpać”. Przepis jest wegański, ale tylko z dwoma zamiennikami: napojem roślinnym zamiast mleka i margaryną zamiast masła. Jest to słodka wersja chlebka, w wersji wytrawnej można użyć np. salami, suszonych pomidorów lub innych warzyw albo sera feta.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 230
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 85
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3247
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 230
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 85
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3247
Składniki
Przygotowac ciasto drozdzowe: w garnku podgrzac napój roslinny i margaryne do temperatury ok. 37° C. Drozdze pokruszyc i rozpuscic caly czas mieszajac. W misce wymieszac make, cukier i sól i zróbic w niej dolek. Wlac mieszanine drozdzy do zaglebienia i pozostawic pod przykryciem na 10 minut. Następnie wyrabic wszystko na gladkie ciasto za pomoca robota kuchennego przez 6 minut. Na stolnice wysypac make i ponownie zagniesc ciasto zwijajac je w ksztalt kulki. Przykryc ciasto i odstaw do wyrosniecia w cieple miejsce na 1 godzine. Objetosc powinna się podwoic. Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i pokroic w ósemki. Wymieszaj cynamon z cukrem. Na patelni rozgrzac tluszcz (w wersji weganskiej margaryne). Dodac jablka i 2 lyzki mieszanki cukru i cynamonu. Dusic na malym ogniu przez ok. 5 minut. Orzeszki pekan uprazyc na patelni bez tluszczu, nastepnie drobno posiekac. Mozna je równiez skarmelizowac woda i cukrem. Ciasto rozwalkowac na posypanej maka powierzchni o wymiarach około 40 x 40 cm i pokroic na 16-20 kwadratów.
Na kwadratach rozlozyc ostudzone kawalki jablek i orzechy pekan. Natluscic i oprószyc maka forme do pieczenia i ustawic ja pionowo. Ukladac kwadraty z nadzieniem jeden na drugim w formie, nastepnie forme ustawic poziomo i w razie potrzeby lekko dopasowac platy ciasta tak, aby wypelnialy cala forme. Posypac powierzchnie pozostala mieszanka cukru i cynamonu. Przykryc i odstawic ciasto do wyrosniecia na kolejne 15 minut. W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 180° C (termoobieg) Piec na srodkowej pólce przez 40-45 minut. Jezeli wierzch stanie sie zbyt ciemny nalezy nieco obnizyc temperature i wydluzyc czas pieczenia. Wyjac chlebek z piekarnika, chwile ostudzic, nastepnie wyjac z formy i posypac cukrem pudrem.
Jesc "szarpiac" warstwy. Chlebek smakuje bez zadnych dodatków, mozna go jednak podac np. z lodami waniliowymi. Smakuje równiez nastepnego dnia po opieczeniu.