Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnuśki szpinakowe, zawijane bułeczki z czarnuszką, idealne na śniadanie lub kolację. Polecam :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Cztery bykiety szpinaku odtajamy.
Na wolnym ogniu odparowujemy wodę ze szpinaku. Szpinak studzimy.
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
Dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy odtajony, odparowany z wody szpinak. Tą część ciasta wyrabiamy jeszcze raz, szpinak musi się ładnie wchłonąć w ciasto.
Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty. Oba prostokąty nakładamy na siebie.
Zwijamy jak roladę.
Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 10 równych części. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego :)