Do góry

Dodatki Przepis na:

Szynka (kulka) peklowana, parzona.

Szynka (kulka) peklowana, parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1426 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 21870

Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,3 kg
  • peklosól 90 g
  • cukier 10 g
  • listki laurowe połamane 5 szt.
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • Czosnek 5 ząbków
  • woda 1 l
  • siatka wędliniarska 20 cm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. skład solanki:

    woda 1 l
    peklosól 90 g,
    cukier 10 g.zimną
    5 listki laurowe połamane
    5 ząbki czosnku
    12 ziarenek ziela angielskiego

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni.

  2. Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.

  3. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.

  4. Następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia.

  5. Po parzeniu studzimy, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń