Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26171
Dodano: 16.04.2017
Odsłon: 33674
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
skład solanki:
woda 1 l
peklosól 90 g,
cukier 10 g.zimną
5 listki laurowe połamane
5 ząbki czosnku
12 ziarenek ziela angielskiego
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni.
Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia.
Po parzeniu studzimy, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)