Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna szynka, idealna na świąteczny stół :)
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2073
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1992
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 448
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2073
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1992
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 448
Składniki
skład solanki: woda 1 l peklosól 90 g, cukier 10 g.zimną 5 listki laurowe połamane 5 ząbki czosnku 12 ziarenek ziela angielskiego W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, mieszamy. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach szynki a pozostałą solanką zalewamy szynkę umieszczoną w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. W razie braku solanki, dorabiamy w proporcji takiej samej, tylko bez przypraw.Szynkę wkładamy do siatki, robimy nastrzyk i peklujemy w solance 4 dni.
Proces peklowania odbywał się w temp ok. 6 stopni.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki. Szynkę wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w temperaturze wrzenia przez 15 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 80-82 stopni Celsjusza i utrzymujemy ją do osiągnięcia 68-70 stopni Celsjusza wewnątrz szynki. Orientacyjny czas gotowania parzenia wynosi ok. 60 min. na 1 kg szynki. Do czasu parzenia, wlicza się czas gotowania w temperaturze wrzenia.
Po parzeniu studzimy, ostudzoną wkładamy do lodówki na kilka godzin by szynka sobie odpoczęła.
Smacznego!!!