Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli istnieje danie, które łączy wszystkie kuchnie świata, to z pewnością są to proste mączne placki, które przed wiekami pełniły funkcję pieczywa i do dziś znakomicie sprawdzają się w tej roli, choć ludzie dopracowali do perfekcji technologię wypiekania chleba. W Polsce znane są jako podpłomyki. Kraje Ameryki Łacińskiej zaś mają swoje tortille. Od wieków stanowią one bazę do wielu potraw – quasadillas, tacos, enchiladas, burrito, a nawet chrupiących nachos. Obecnie w każdym większym sklepie dostępne są tortille wytwarzane maszynowo. Taki półprodukt gotów jest do napełnienia farszem. Nie może jednak równać się z plackami z przygotowywanymi w domowych warunkach. Warto sprawdzić, jak smakuje prawdziwa meksykańska tortilla. Przepis na nią jest tak prosty, że już nigdy nie sięgniesz po „gotowiec” ze sklepowej półki!
Pierwotnie tortille przygotowywano z mąki kukurydzianej. Z czasem zaczęto używać do wypieku także mąki pszennej. Sięgnij po nią, jeśli chcesz przygotować tortille samodzielnie. Taka mąka jest łatwo dostępna i niezawodna jako baza do meksykańskich placków. Oczywiście możesz poeksperymentować także z innymi gatunkami mąki i np. zrobić – zdrowsze od klasycznych – tortille pełnoziarniste.
Drugim z kluczowych składników jest tłuszcz. Możesz – zamiast masła i smalcu – wykorzystać każdy inny, np. olej kokosowy. To rozwiązanie odpowiednie dla wegetarian. Jeśli jednak używasz w kuchni smalcu, dodaj do ciasta choć kawałek. Dzięki temu tortille na pewno nie będą suche, a ciasto z łatwością podda się wszystkim etapom obróbki.
W poniższym przepisie znajdziesz proszek do pieczenia. To składnik, który można pominąć (oczywiście nie znajdował się w tradycyjnych przepisach), ale dzięki niemu tortille lepiej wypieką się wewnątrz, będą miej „gumiaste”, a bardziej chrupkie.
Tortille najlepiej smakują, gdy wypełni się je gorącym nadzieniem. Istnieją setki przepisów na farsze do dań z tortilli – poszukaj inspiracji w przepisach kuchni meksykańskiej! Możesz na przykład przygotować sos z mięsa mielonego, cebuli, pomidorów i czerwonej fasoli, a całość doprawić solą, pieprzem i chili.
Tortille możesz napełniać farszem na kilka sposobów. Niewielki placek złożony na pół to taco. Farsz zawinięty w tortillę jak w naleśnik to burrito. Jeśli zdarzy Ci się przygotować więcej placków niż potrzebujesz, pokrój je na kawałeczki, podsmaż i dodaj do farszu albo wypiecz domowe nachos!
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 334
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8836
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 334
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8836
Składniki
Wsyp do miski mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i smalec. Połącz wszystkie składniki mikserem z hakami lub ręcznie. Uzyskasz proszek o konsystencji kaszki kukurydzianej. Jego ziarenka nie powinny się ze sobą sklejać.
Stopniowo dolej do proszku gorącą wodę. Mąka powinna związać się w jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli będzie ono zbyt suche i sypkie, dodaj więcej wody. Uważaj jednak, by nie stało się nazbyt kleiste. Wyrabiaj ciasto mikserem lub w dłoniach przez kilka chwil.
Podziel ciasto na 8-12 części (w zależności od tego, jak duże placki chcesz przygotować) i uformuj z nich kulki. Rozłóż je w odstępach na desce, przykryj ściereczką zwilżoną w ciepłej wodzie i odłóż na 20 minut.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z nieprzywierającą powłoką. Z kulek ciasta uformuj w dłoniach okrągłe placuszki.
Rozwałkuj cienko pierwszy z placków i połóż na rozgrzanej, suchej patelni. Smaż przez kilkanaście sekund, przewróć na drugą stronę i smaż przez około minutę, a następnie znów przez około minutę po pierwszej ze stron. Na tortilli będą pojawiać się pęcherzyki powietrza, więc co pewien czas dociskaj jej brzegi do patelni. Jeśli pęcherzyki się nie pojawią, to znak, że musisz nieco zwiększyć moc palnika. Zmniejsz, jeśli placki będą się zbyt szybko rumienić.
Usmaż w powyżej opisany sposób wszystkie placki. Gotowe układaj w stosie, przykrywając ściereczką, by nie straciły wilgoci. Z tego samego powodu przestudzone tortille przechowuj zawinięte w folię. Oczywiście najsmaczniejsze są świeżo wypieczone, więc najlepiej skonsumuj jeszcze ciepłe placki wypełnione ulubionym farszem.